Notícies Festa del Renaixement Notícies Festa del Renaixement Tue, 27 Jun 2017 02:04:25 +0200 Zend_Feed_Writer 1.11.3 (http://framework.zend.com) http://www.festadelrenaixement.org Ja tenim els espectacles d'aforament limitat A partir de l’1 de juny, entrades a la venda

]]>
Tue, 27 Jun 2017 02:04:25 +0200 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/espectacles-pagament-xxii-festa-2017 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/espectacles-pagament-xxii-festa-2017 La dansa incessant del dervitx, un espectacle de “cabaret” d’època, un clàssic de Shakespeare, una comèdia madrigalesca del segle XVI, el retorn d’un espectacle clàssic i, per suposat, Quico el Célio el Noi i el Mut de Ferreries, conformaran l’oferta d’espectacles de pagament de la XXII Festa del Renaixement.

Una oferta d’espectacles que combina obres del Renaixement amb espectacles de recreació ambientats a l’època. Totes les disciplines artístiques estan presents amb els diferents espectacles. Gaudeix de la música, el circ, la dansa, els malabars, el cant, el foc, amb comèdia i drama dels millor espectacles, representats en espais un encant innegable, com la plaça de l’Absis, el pati de la Puríssima o el palau Episcopal entre d’altres. Espais plens d’història, pedres que han vist passar l’esdevenir de Tortosa, són el teló de fons de les representacions que et proposem.

Les entrades es poden adquirir, amb descompte per venda anticipada, a partir de l’1 de juny al web de la Festa. També pots comprar el pack de 4 espectacles (La Taverna d’Enrico, La dansa del Dervitx, El mercader de Venècia i Les Dragons du Cormyr) pel preu especial de 18 €. A partir de l’1 de juliol, al preu normal.

Els espectacles d’aforament limitat que pots veure a la XXII Festa del Renaixement són:

La Taverna d’Enrico

De Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries:

taverna_enrico_final_768

Enrico Provinciale, el taverner més acollidor de Tortosa, ens ofereix la seva hospitalitat, ara plaça Menahem Ben Saruq, al peu de la muralla medieval de Remolins. Un espectacle on tot pot passar i format per personatges inoblidables, murris, marits gelosos, dames de noble cuna fugitives, artistes i escriptors això si sempre, pendents de no fer massa guirigall per no provocar l’autoritat però amb la garantia que, sota el sostre d’Enrico, es troben segurs.

L’espectacle més clàssic de la Festa del Renaixement.

Lloc: plaça Menahem Ben Saruq

Comprar entrada

 

El mercader de Venècia

La Companyia

el_mercader_768

El Mercader de Venècia compta amb personatges clau en la literatura universal com el jueu Shylock, el noble Antonio o la bella i intel·ligent Porcia. L’obra, una tragicomèdia, amb moments d’alta intensitat dramàtica combinats amb d’altres més lleugers, com embolics de faldilles, indaga en les passions humanes i en sentiments tant contraposats com l’amor o la venjança.

Lloc: palau Episcopal

Comprar entrada

La dansa del Dervitx

Tornals i Ibrahim Hassan

poster_tornals_2017_768

Torna a Tortosa un dels espectacles més colpidors. Els dervixos són místics de tradició sufí. La seva aproximació a la divinitat es realitza mitjançant la dansa, girant sobre si mateix de manera constant, sense aturar-se, per tal d’arribar a l’èxtasi.

La plaça de l’Absis serà l’escenari d’aquest espectacle que fusiona la tradició medieval occitana amb la dansa dels dervitxos. Cants polifònics medievals acompanyen la dansa giratòria que cada cop es va complicant amb nous números que porten el dervitx vers l’èxtasi fins el clímax final.

Lloc: plaça de l’Absis

Comprar entrada

 

Les Dragons du Cormyr

Les Dragons du Cormyr

dragons_du_cormyr_768

Un cabaret d’època? Sí. Una troupe de noies saltimbanquis envaeix la plaça. Amb la seva xerrameca, el seu gènere per vendre, como verdures, potser no tan fresques com deuria, i falagueries, més o menys confessables en formaran part.

Sota el jou de la seva matrona, aquestes energúmenes es deixaran la pell per poder oferir el més gran dels espectacles, malgrat que molts obstacles apareixeran en el seu camí, sobretot quan un motí es prepara a la cuina...

Un espectacle complet amb música, circ i malabars!

Lloc: plaça de l’Absis

Comprar entrada

 

La pazzia senile

La Binota 

El vell Pantalone vol casar la seva filla Doralice, que està bojament enamorada de Fulvio, amb el vell Doctor Grattian, mentre Burattino fa la guitza a la Lauretta... Com s'acaba l'embolic? Evidentment cantant!

L’any passat la Binota va estrenar a la Festa del Renaixement amb un èxit abassegador. Una comèdia madrigal, gènere basat en un seguit de composicions corals que expliquen una història, nascuda en ple Renaixement a Itàlia de la mà d'Adriano Banchieri, qui sovint es basava en les històries de la Commedia dell’Arte per crear-ne les seves pròpies. Era la primera vegada en la història de l'art en que la música s'usa amb finalitats explícitament narratives.

Un espectacle de gran qualitat musical per delir-vos durant la Festa del Renaixement!

 

La Cantina Cantorum

Cor Flumine

cantina_cantorum_768

Les tavernes esdevenen, durant l'època, el lloc de reunió i de festa. Res millor per passar l'estona, que un lloc on tot es diu cantant. Un espectacle teatral i musical ple d’embolics i situacions divertides que torna a la Festa del Renaixement després d’uns anys de descans i que tindrà lloc al peu de la muralla medieval del Rastre, al pati de l’antic convent de Sant Joan de Jerusalem,.

Lloc: pati Casal Tortosí, accés pl. Mossèn Sol.

]]>
0
Obert el termini per participar a la Ruta de la Saboga Fins el 21 de maig es poden presentar els projectes de tavernes

]]>
Tue, 27 Jun 2017 02:04:25 +0200 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/ruta-saboga-participar-2017 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/ruta-saboga-participar-2017 La Ruta de la Saboga és el circuit de tavernes ambientades al segle XVI que s’instal·len al llarg de l’espai de la Festa del Renaixement. Dutes a terme per entitats i restauradors de Tortosa, els quals d’aquesta manera poden participar a la Festa malgrat no estar ubicats al nucli antic de la ciutat, el seu escenari natural.

Obert el Termini per participar a la ruta de la Saboga

Per participar a la Ruta de la Saboga les entitats o professionals del sector interessats han de presentar un projecte de taverna que s’ajusti a les directrius marcades per l’organització. Es té en compte el rigor en l’ambientació, la indumentària i els productes oferts, obtenint major valoració aquells projectes amb una proposta més acurada.

El termini estarà obert fins el 21 de maig i s’ha de presentar els projectes de tavernes al Registre General de l’Ajuntament de Tortosa.

En el document de les Directrius de tavernes trobareu la informació necessària, requisits i el formulari per al projecte taverna,

Descarregar bases i formulari.

 

]]>
0
La Festa del Renaixement posa a la venda el cartell de l'edició d'enguany amb finalitat solidària Els guanys per la venda dels cartells, signats per l'autor, l'il·lustrador Ignasi Blanch, es destinaran a material escolar per a infants sense recursos

]]>
Tue, 27 Jun 2017 02:04:25 +0200 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/venda-cartell-solidari-signat-ignasi-blanch http://www.festadelrenaixement.org/noticia/venda-cartell-solidari-signat-ignasi-blanch La XXI Festa del Renaixement posa a la venda el cartell commemoratiu d'aquesta edició, signat per l'il·lustrador Ignasi Blanch, amb l'objectiu de destinar els guanys a adquirir material escolar per a infants de famílies amb pocs recursos. Amb una edició limitada de 300 làmines, degudament numerades i signades per l'autor, es comercialitzaran a 20 euros la unitat. Les persones interessades poden adquirir-la al Museu de Tortosa, a la Casa de Festes, al Centre d'Interpretació del Renaixement o a les principals entitats col·laboradores de la Festa. Ignasi Blanch ha signat avui els cartells i ha insistit que "facilitar l'accés a la cultura als més joves fa que una societat sigui més lliure", d'aquí la seva proposta per destinar els guanys obtinguts de la venda dels cartells a adquirir estoigs de colors que els serveis socials municipals s'encarregaran de gestionar amb les famílies que més ho necessitin. El regidor de Festes, Domingo Tomàs, ha agraït la iniciativa de Blanch així com la complicitat i col·laboració de les entitats vinculades a la Festa del Renaixement en aquest projecte solidari.

premsa_ignasi_blanch_2_1417

]]>
0
El llagut Lo Sirgador tornarà a navegar per la Festa del Renaixement Des del dijous 21 al diumenge 24 de juliol, es podrà gaudir de navegacions per la façana fluvial de Tortosa

]]>
Tue, 27 Jun 2017 02:04:25 +0200 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/llaut-navegacions-festa-del-renaixement http://www.festadelrenaixement.org/noticia/llaut-navegacions-festa-del-renaixement El trajecte es farà des de l’embarcador del Mercat Municipal, i realitzarà una sortida guiada que anirà fins l’illa de la Xiquina per, tot seguit, descendir fins el pont del Mil·lenari, i d’aquesta manera gaudir de la façana històrica de Tortosa des del bell mig del riu Ebre.

Horaris de sortida:

Punt de sortida: embarcador del Mercat.

• Dijous 21 de juliol: de les 17 h. a les 21 h., cada hora en punt.

• Divendres 22 de juliol: a les 12 i a les 13 h. i de 17 a 21 h., cada hora en punt.

• Dissabte 23 de juliol: a les 10.30 h., 11.30, 12.30 i 13.30 h. i de les 16 a les 21 h., cada hora en punt. De les 16 a les 18 h., a causa de la baixada nedant Xerta-Tortosa, el punt de sortida es trasllada a l’embarcador del Club de Rem i el trajecte serà fins l’illa del bous.

• Diumenge 24 de juliol: a les 10.30 h., 11.30, 12.30 i 13.30 h. i de les 16 a les 21 h., cada hora en punt.

lo_sirgador_-_tortosa_2560

Tarifes Renaixement 2016

• Bitllet senzill: 8,5 €

• Jubilats i carnet jove: 7 €

• Parella adults: 15 €

• Nens de 4 a 12 anys: 5 €

• Menors de 4 anys: 1 €

• Familiar: 2 adults + 2 nens: 20 €

• Grups: consultar

Reserves i informació:

Telèfon 616 905 748 – 652 398 288

Mail info@losirgador.com

Facebook: www.facebook.com/losirgador

 

 

]]>
0
Una il•lustració de l'artista Ignasi Blanch protagonitza el cartell de la XXI Festa del Renaixement Presentat el cartell de la XXI Festa del Renaixement

]]>
Tue, 27 Jun 2017 02:04:25 +0200 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/cartell-xxi-festa http://www.festadelrenaixement.org/noticia/cartell-xxi-festa Una història d'amor entre una parella del segle XVI, ella representant d'una de les famílies nobles de Tortosa i ell un músic de carrer, protagonitzen la il•lustració que l'artista Ignasi Blanch ha fet per al cartell de la XXI Festa del Renaixement, i que avui ha presentat el mateix artista junt a l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel i el regidor de Festes, Domingo Tomàs. El dibuix, amb l'inconfusible traç de l'il•lustrador roquetenc, mostra una jove de casa bona amb un vestit de festa, acompanyada d'un noi d'aparença humil, en una elegant composició on el riu també és protagonista. L'organització fa mesos que treballa en la programació d'espectacles, però la presentació del cartell obre oficialment el compte enrera per a la XXI Festa del Renaixement, que aquest any es fa entre els dies 21 i 24 de juliol.
cartell-xxi-fest-del-renaixement-mail_2687
Ignasi Blanch ha explicat que va rebre l'encàrrec de l'Ajuntament "com un repte i amb una enorme il•lusió". Per confeccionar el dibuix, l'artista diu que va tenir en compte els diferents escenaris i elements de la festa i que va optar per explicar la història d'un festeig entre dos dels protagonistes, barrejant la noblesa amb el poble, i fent servir dos colors bàsics en les pintures del Renaixement, el roig i el blau. De la seva banda, l'alcalde ha volgut agrair a Blanch per haver acceptat de fer el cartell i vincular-se d'aquesta manera a la Festa del Renaixement.
La presentació oficial del cartell té enguany també una vessant solidària que l'autor ha proposat i l'Ajuntament ha fet seva de bon començament. La iniciativa consisteix en produir un nombre limitat de làmines amb el dibuix que il•lustra el cartell de la Festa, degudament signades i numerades per Ignasi Blanch, que es comercialitzaran a un preu aproximat de 20 euros. Els guanys obtinguts es destinaran íntegrament a adquirir estoigs de llàpissos de colors per a infants de famílies amb pocs recursos. L'il•lustrador ha explicat que en els seus treballs procura buscar la manera d'aportar a la societat, de manera solidària, a aquells col•lectius que més ho necessiten. Ho ha fet amb la Lliga contra el Càncer o dibuixant altruistament les plantes de pediatria de diversos hospitals, com el Verge de la Cinta de Tortosa. "En el cas del cartell de la Festa del Renaixement, he pensat amb un estoig de llàpissos de colors. Va ser precisament amb un d'aquests estoigs, que encara conservo de quan era menut, que em va portar a aprendre a dibuixar. Ajudant els infants amb material escolar, penso que contribuïm a construir una societat més culta i més lliure." L'alcalde, Ferran Bel, ha agraït el gest de Blanch i ha precisat que aquesta iniciativa es farà d'acord amb els serveis socials municipals.

 

]]>
0
Ja estan a la venda les entrades dels espectacles de pagament De l’1 al 30 de juny les podeu adquirir exclusivament online amb descompte

]]>
Tue, 27 Jun 2017 02:04:25 +0200 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/venda-entrades-a-partir-1-de-juny http://www.festadelrenaixement.org/noticia/venda-entrades-a-partir-1-de-juny Enguany us proposem 3 nous espectacles de pagament juntament amb la Taverna d’Enrico, el clàssic incombustible de la Festa del Renaixement. A partir de demà les entrades es poden adquirir per internet gaudint d’un descompte per compra anticipada (fins el 30 de juny).

Teatre, circ, música, humor o clàssics universals del teatre, es combinen en els espectacles que la Festa del Renaixement us proposa per aquesta edició. Gaudiu de les representacions i de la festa en espais singulars de la Tortosa antiga amb els següents espectacles:
 

La Taverna d'Enrico, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.
El buc insígnia de la Festa del Renaixement, on un seguit de personatges pintorescs us mostraran la seva forma de viure, plena d’alegria i humor, això sí sempre, pendents de no fer massa guirigall per no provocar l’autoritat...

Comprar entrada La Taverna d'EnricoMolt Soroll per res EMTT la Companyia 

Una obra amb personatges irrepetibles, dues històries d’amor entrellaçades, una de romàntica i, l’altra, enginyosa i juganera, plena de picabaralles, en una comèdia d’embolics on l’amor acaba triomfant ambientada a la Tortosa del segle XVI.

Comprar entrada Molt soroll per resTaverna Enrico XX Festa del Renaixement

Molt Soroll per no res - XX Festa del Renaixement

                                                                                                                                                                                                                                       

                                                                                                                                                                                                                                              In Commedia Lo TAT
Un noble vidu, fa tot el que pot per trobar esposa que li doni el fill que heretarà la seva fortuna. Un espectacle amb situacions delirants i esbojarrades en el decurs del qual, coneixerem els personatges que conformen aquesta noble i peculiar nissaga familiar.

Comprar entrada In Commediasaltasbancos-petit_641

in-commedia-cartell-petit_632 

 

                                                                         

Saltasbancos Entr’Act

Ja són aquí! Ja han arribat! Veniu a veure els comediants! Veniu a veure els músics! Veniu a veure els mags! Un espectacle delirant en que la gota d’aigua fa vessar el got i tot acaba passant en un ambient festiu i excitant. El públic, encantat, pren part de la festa amb humor i estil. Vine a xalar amb els Saltasbancos!

 

Comprar entrada In Saltasbancos

Venda online al web de la Festa del Renaixement a partir de l’1 de juny, descompte per venda anticipada fins el 30 de juny.

 

]]>
0
Una exposició als Reials Col·legis convida a descobrir com era la Tortosa del segle XVI i el llegat que ens ha arribat El gravat de Anton van der Wyngaerde retrata Tortosa a l'any 1563. La mostra podrà visitar-se durant la Festa del Renaixement

]]>
Tue, 27 Jun 2017 02:04:25 +0200 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/exposicio-panoramica-tortosa-renaixentista-wyngaerde-1563 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/exposicio-panoramica-tortosa-renaixentista-wyngaerde-1563 Endevinar on són avui alguns dels elements característics de la trama urbana de la Tortosa del segle XVI, ja desapareguts, com la Torre del Riu o el pont de barques, i identificar els que han perviscut, cas de la Torre del Célio o el Castell de la Suda, és la proposta que ens fa l'Arxiu Històric de les Terres de l'Ebre amb l'exposició "Una panoràmica de la Tortosa renaixentista. Wyngaerde 1563", que ha obert portes avui als Reials Col·legis i que podrà visitar-se durant els dies la Festa del Renaixement.
noticia-wyngaerde-web_1417
La panoràmica de la Tortosa renaixentista que ens ha deixat el dibuixant flamenc Anton van der Wyngaerde és el testimoni gràfic més valuós de la ciutat que conservem d'aquell període. Vinculat a la cort de Felip II, Wyngaerde va iniciar a partir de 1561 una col·lecció de dibuixos al natural de diferents ciutats de la corona espanyola per encàrrec del propi monarca. El 1563 va dibuixar Tortosa des de dos angles: des del marge dret del riu, amb la vista de la façana fluvial de la cutat, i des del turó de Tenasses, tot capturant el sector nord, (barri de Remolins). La minuciositat i detall dels dibuixos, amb l'aplicació de la perspectiva, els situen a un nivell de font documental essencial per entendre l'urbanisme i la societat del segle XVI a Tortosa, explica la introducció de l'exposició. El director de l'Arxiu Històric, Albert Curto, qualifica el gravat de Wyngaerde d'una "riquesa excepcional" i recorda que no totes les ciutats de l'època tenen la fortuna d'haver heretat una imatge tan precisa de com era la Tortosa del 1.500.
win_1_2032_02
El gravat localitza diversos punts claus de la ciutat que s'il·lustren amb imatges actuals per facilitar la seva identificació. La mostra es complementa amb una selecció de llibres i documents del segle XVI que evoquen la vida política, social i administrativa d'aquells temps. És el cas del Llibre d'Establiments (1586), que parla dels portals de la ciutat i del port fluvial, o el Llibre de Claveria (1569) sobre la Llotja.]]>
0
La XX Festa del Renaixement ja té cartell L'Ajuntament presenta el cartell de la XX Festa del Renaixement, que tindrà lloc entre el 23 i 26 de juliol

]]>
Tue, 27 Jun 2017 02:04:25 +0200 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/cartell-xx-festa-del-renaixement http://www.festadelrenaixement.org/noticia/cartell-xx-festa-del-renaixement La imatge d’aquesta edició trenca amb les d’anys anteriors, que estaven basades en fotografies amb personatges de la festa. S’ha volgut ressaltar la singularitat de la Festa del Renaixement de Tortosa mitjançant una il•lustració de Marta Viladrich amb elements característics de la Festa del Renaixement tots aplegats en el cartell conformant una imatge ben extensa de la festa. El cartell transmet la sensació de festa, de rauxa durant els dies que es celebra en el nucli antic, amb multitud de personatges i espectacles que el visitant es va trobant a mesura que recorre els carrers i places de la ciutat històrica, sovint de manera imprevista, restant encisat, tant per l’espai com les actuacions.

xx-festa-rgb--web_1417

El compte enrere per la Festa del Renaixement ja està en marxa de fa dies. Des de principis de juny ja es poden comprar les entrades per als espectacles de pagament. A més a més, l’11 de juliol celebrem el concert d’aniversari dels 20 anys amb Jordi Savall i Hespèrion XXI i altres novetats que us anirem donant compte d’aquí en endavant.

Esperem que us agradi.

Descarrega’t del cartell.

 

]]>
0
Ja pots comprar les entrades als espectacles de la Festa Compra per internet, de manera ràpida, segura i sense comissions

]]>
Tue, 27 Jun 2017 02:04:25 +0200 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/venda-entrades-festa-del-renaixement http://www.festadelrenaixement.org/noticia/venda-entrades-festa-del-renaixement venda-entrades---captura-de-pantalla-2015-06-03-11.12_941

Planifica la teva visita a la Festa i no et perdis cap espectacle. Ja està activada la compra anticipada de les entrades dels espectacles:

Jordi Savall i Hespèrion XXI - Concert d'aniversari dels 20 anys de la Festa

La Taverna d’Enrico

La Celestina

Los Mercatores

Les Gàrgoles

La dansa del Dervitx

Les podeu adquirir en el web de venda d’entrades de l’ajuntament de Tortosa

També pots comprar el Pack Espectacles: 21 € per veure la Taverna d'Enrico, la Celestina, Mercatores, les Gàrgoles i la Dansa del Dervitx

Un cop adquiriu les entrades, rebreu un e-mail de confirmació. Aquest mail és un resguard que haureu de bescanviar a la taquilla de l’espectacle una hora abans de la representació.

 

]]>
0
Ja tenim els espectacles d’aforament limitat de la XX Festa del Renaixement La Celestina i el retorn de les Gàrgoles com a novetat, juntament amb clàssics com la Taverna d’Enrico.

]]>
Tue, 27 Jun 2017 02:04:25 +0200 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/espectacles-pagament-xx-festa-del-renaixement http://www.festadelrenaixement.org/noticia/espectacles-pagament-xx-festa-del-renaixement La Taverna d’Enrico, les Gàrgoles, la Celestina, la Dansa del Dervitx i els Mercatores conformen l’oferta d’espectacles d’aforament limitat de la XX Festa del Renaixement. Una combinació d’espectacles clàssics i gèneres teatrals que conformen una oferta amb una variada tipologia d’espectacles per celebrar els 20 anys de la Festa del Renaixement que tenen lloc en espais emblemàtics del nucli històric de Tortosa.
Les Gàrgoles a TortosaEls espectacles d’aforament limitat permeten a l’espectador gaudir de
propostes de qualitat en ambients encisadors, com la plaça de l’Absis o sota les muralles de les Avançades de Sant Joan.
Les novetats d’aquest any tenen gran entitat per si soles. Per una banda les Gàrgoles, un dels espectacles amb més èxit de públic de tota la història de la Festa, retornen a Tortosa. La seva actuació tindrà lloc a la plaça de l’Absis, on aquests animals mitològics reviuran del seu somni de pedra i descendiran pels murs de la catedral. Es dóna el cas que aquest any és l’últim que la companyia que interpreta l’espectacle el representarà. 

Així doncs, a Tortosa serà un dels llocs on es podrà gaudirà de les Gàrgoles per darrer cop.
L’altra novetat de la Festa serà una versió de
la Celestina a càrrec de

 Lo TAT.

Després d’interpretar obres de Shakespeare, la companyia de Tortosa s’atreveix en una versió en català del clàssic hispànic de la història de Caliste i Melibea i les intrigues de l’alcavota més famosa de la literatura.Los Mercatores a TortosaLa Taverna d'Enrico de Quico el Célio, el Noi i el Mut de FerreriesLa Celestina a TortosaLa Dansa del Dervitx a TortosaL’oferta d’espectacles d’aforament limitat es completa amb la Taverna d’Enrico, de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, el clàssic incombustible de la Festa i dos espectacles estrenats l’any passat: la Dansa del Dervitx, que combina les dansa sufí dels dervixos, girant incansablement sobre ells mateixos, i la música occitana i les polifonies medievals, a càrrec de la companyia Tornals, i los Mercatores, un espectacle hilarant basat en la tradició del teatre de la pantomima, a càrrec de Théâtre de l’Alauda, companyia de Le Puy-en-Velay.

Les entrades es podran adquirir a partir del 3 de juny al web de la Festa del Renaixement i, a partir de l'1 de juliol, a les dependències de la Unitat de Festes de l'Ajuntament de Tortosa.

Comprar entrades

 

]]>
0
Concert de Jordi Savall en commemoració dels 20 anys de la Festa L’11 de juliol a la catedral de Tortosa. Entrades a la venda a partir del 3 de juny en el web de la Festa.

]]>
Tue, 27 Jun 2017 02:04:25 +0200 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/concert-jordi-savall-commemoracio-20-anys http://www.festadelrenaixement.org/noticia/concert-jordi-savall-commemoracio-20-anys Jordi Savall a TortosaLa Festa del Renaixement commemorarà els seus 20 anys amb un concert de luxe: el mestre de música antiga Jordi Savall, juntament amb la seva formació, Hespèrion XXI, seran els protagonistes d’aquesta celebració, el proper onze de juliol a la catedral de Tortosa, a les 21.00 h.


El concert tindrà lloc dues setmanes abans de la Festa, a mode de preludi, per celebrar la XX Festa del Renaixement de Tortosa. Amb el títol Viatgers de l’ànima i del temps: diàlegs musicals entre Orient i Occident, i entre l’antic i el nou Món el seu programa ens transportarà al segle XVI, una època fascinant on els límits del món s’eixamplaren com mai abans, mentre i els contactes i intercanvis entre les ribes del Mediterrani, el sud i el nord d’Europa i el nou i el vell món s’intensificaren, a través de la pau i de la guerra, del conflicte i del contacte entre civilitzacions, amb obres de Diego Ortiz, Valente, del cançoner de la Colombina, folies i gallardes , molt populars al segle XVI, juntament amb cançons tradicionals sefardites, catalanes o gregues, entre d’altres.


Jordi Savall, violagambista, pedagog, investigador i director d’orquestra, és un dels grans especialistes mundials en la música antiga. Al llarg de més de 50 anys, amb l’objectiu d’apropar la música històrica a un públic de totes les edats i evitar que es converteixi en una matèria elitista, ha dut a terme una tasca incansable en la seva difusió que s’ha reflectit en una obra igualable per pocs: més de 230 discos enregistrats i 140 concerts anuals. Tanmateix ha rebut nombrosos premis i reconeixements, com Midem Awards, un Grammy o el premi Cèsar a la banda sonora de la pel•lícula Tous le matins du monde. És cavaller de la Legió d’Honor de la República Francesa, Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya i posseïdor el premi Léonie Sonnig, considerat el premi Nobel de la música.

 
Les entrades es podran adquirir a partir del 3 de juny al web de la Festa del Renaixement. El seu preu és 15 €, fins el 30 de juliol, i 18 € posteriorment. Els assistents vestits d’època les podran adquirir per 15 € el mateix dia del concert. A partir de l’1 de juliol també seran disponibles a les dependències de la Unitat de Festes.

Comprar entrades

 

 

]]>
0
Potatge de Calamars e de Sípies Cada setmana una nova recepta del Renaixement

]]>
Tue, 27 Jun 2017 02:04:25 +0200 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/recepta-potatge-calamars-e-de-sipies http://www.festadelrenaixement.org/noticia/recepta-potatge-calamars-e-de-sipies Un dels atractius de la Festa del Renaixement és poder menjar, en els restaurants que participen en el Mengeu de Festa, plats cuinats a la manera de fa 500 anys.

Descobrireu una cuina llunyana en el temps però propera en els ingredients, i malgrat tot, amb sabors diferents, doncs encara no s’utilitzaven els aliments que arribaran amb la descoberta d’Amèrica i que no seran incorporats en els plats fins les darreries del segle XVII i, sobretot, el segle XVIII. Ingredients tant habituals per a nosaltres com la tomata, la pataca, el primentó, són totalment aliens a la cuina de l’època, i d’altres, com la pasta, no són d’un ús tant habitual.

Es tracta d’una cuina variada i generosa en espècies, que aprofita tots els ingredients que hi ha al seu abast, en especial el de l’entorn més proper, degut a les limitacions de la conservació dels aliments. Si estem prop dels rius, peixos de riu, com la Saboga, molt apreciat a Tortosa, o en una zona de costa, a la taula trobareu peixos de mar i marisc, o els que us presentem en aquesta recepta: un Potatge de Calamars i Sípies.

Com veureu es tracta d’una recepta propera a l’estofat de sèpia, amb una picada al que se li sumen altres ingredients habituals en la cuina catalana, com els pinyons o les panses, i se li afegeix vinagre per conferir-li un punt de frescor.

Plat del Mengeu de Festa

 Us adjuntem la recepta tal com surt al Llibre del Coch (Mestre Robert, 1525), referència fonamental per conèixer la cuina baixmedieval i del segle XVI, tot seguit la podeu consultar actualitzada i transcrita al català actual.

 

 Potatge de calamars e de sípies

 Ingredients per a 8 persones:

 - 900 g de calamar a rodanxes

- 800 g de sípia a daus grossos

- 1 dent d’all

- 150 g d’ametlles crues picades

- 50 g de pinyons

- 50 g de panses

- 50 g d’ametlles torrades

- 1 gotet de vinagre

- 2 dl d’oli, sal

Horma e manera de com se deu aparellar lo calamar e la sipia. Primerame<n>t volen esser molt rentats e ben nets: e apres çoffregiras los mes no de tot: e com sien quasi mig cuyts trau los d<e> la paella e met los dins vna olla: a apres met hi ametles blanq<ue>s: e panses: e pinyons: e apres pren vnes poques de ametles torrades e pica les e passa les ab vn poch de vinagre: e ab vn poch del brou del peix si ni ha sino met hi vn poch de aygua per que no sia massa fort: e com les panses: e les ametles: sie<n> vn poch fregides ab los calamars o ab les sipies pren los e acaba de çoffregir: emp<er>o han se de troçejar: cap: e apres fet aço fes ne escudelles. E es fet.

Recepta del llibre del Coch

Preparació:

Posar a sofregir en una cassola amb l’oli el calamar i la sèpia. A mig sofregir afegir les ametlles crues, les panses i els pinyons. Remenar uns minutets.

Picar al morter les ametlles torrades i la dent d’all. Deixatar amb el vinagre i afegir-ho a la cassola. Deixar ofegar lentament, en la cassola tapada, fins que estigui cuit. Rectificar de sal i, si cal, afegir una mica d’aigua.

Bon profit

Recepta: Margaret Nofre

Llibre del Coch

Recepta original transcrita

 

]]>
0
La Festa del Renaixement viatja a Utebo, a Saragossa Fins el 29 de juny es poden veure una trentena de vestits representatius de la Festa de Tortosa

]]>
Tue, 27 Jun 2017 02:04:25 +0200 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/exposicio-festa-utebo-centro-mesonada http://www.festadelrenaixement.org/noticia/exposicio-festa-utebo-centro-mesonada Fins el 29 de juny, una mostra de la Festa del Renaixement es podrà visitar a Utebo, població de 19.000 habitants situada molt prop de Saragossa. Ubicada al Centro Cultural Mariano Mesonada, l’exposició compta amb un recull del vestuari més representatiu de la Festa del Renaixement, com el dels procuradors, els macers, trasts o famílies nobles, i que també inclou vestuari de diferents entitats i de personatges de les classes populars. En total hi ha una trentena de vestits més una selecció de complements dels nobles, així com material editat al llarg de les edicions de la Festa i les imatges de l’exposició Tortosa i les Terres de l’Ebre, l'esplendor d'una època, d'un riu i d'un territori".

expo-utebo-maig-juny-2014-1351_1417

Amb Domingo Tomàs, Miguel Dalmau i Raquel Martínez

A la inauguració de l’exposició va assistir el regidor de Festes de l'Ajuntament de Tortosa, Domingo Tomàs, acompanyant l’alcalde d’Utebo, Miguel Dalmau, i 

la regidora de Cultura i Turisme, Raquel Martínez. Utebo celebra a mitjans de setembre la seva Fira Renaixentista i mudèjar al voltant de la torre de la seva església, una torre coneguda com la Torre dels Espills, construïda l’any 1544 i una de les mostres més destacades del mudèjar aragonès.

Tot aprofitant la proximitat i les bones comunicacions amb Saragossa, a Utebo celebren des de fa dos anys una fira ambientada a l’època del Renaixement i que compta amb uns molt bons registres de participació de públic, amb la punta de la darrera edició en la qual es van comptabilitzar 30.000 visitants. Amb la voluntat de créixer, l’organització de la fira es va posar en contacte amb la Festa del Renaixement de Tortosa i, fruit d’aquests contactes, s’ha organitzat aquesta exposició.

 

]]>
0
Més fons de pantalla de la Festa del Renaixement Ampliem la col·lecció de fons

]]>
Tue, 27 Jun 2017 02:04:25 +0200 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/mes-fons-pantalla-festa-renaixement http://www.festadelrenaixement.org/noticia/mes-fons-pantalla-festa-renaixement Hem pujat quatre nous fons amb imatges destacades de la Festa, com l’espectacle d’aquesta darrera edició de la Gàrgola i la Donzella, l’acte inaugural, el pregó a la plaça de l’absis o un dels personatges del campament de Le Puy, que de ben segur que us sonarà.

wallpaper_renaixement_tortosa_gargola_1024_1024

wallpaper_renaixement_tortosa_acte_inaugural_1024_1024

wallpaper_renaixement_tortosa_ponot_1024_1024

wallpaper_renaixement_tortosa_prego_1024_1024

 

Us els podeu baixar a la secció de descàrregues

]]>
0
Descarregueu-vos els fons d’escriptori de la Festa del Renaixement Podeu personalitzar el vostre ordinador amb imatges de la Fiesta

]]>
Tue, 27 Jun 2017 02:04:25 +0200 http://www.festadelrenaixement.org/noticia/fons-escriptori-festa-renaixement-tortosa http://www.festadelrenaixement.org/noticia/fons-escriptori-festa-renaixement-tortosa Hem pujat al web de la Festa tres fons de pantalla amb imatges destacades de la Festa. Us les podeu baixar a la secció de descàrregues o bé clicant a sobre les imatges.

Commedia dell'Arte - Fons de pantalla de la Festa del Renaixement

Piquers - fons de pantalla de la Festa del Renaixement

abanderats - fons de pantalla Festa del Renaixement

A premsa/descàrregues trobareu més material de la Festa com el cartell de l’any passat o banners

 

]]>
0