Al voltant de la Festa

 

Mengeu de Festa!

Jornades Gastronòmiques de la Cuina del Renaixement
Als restaurants de Tortosa durant els dies de la Festa

Un món de gustos i olors torna durant els dies de la Festa del Renaixement de la mà dels restauradors, forners i pastissers de Tortosa, ens transporta a sensacions remotes en el temps i ens aporta contrastos, que molts cops ens semblen innovadors, però que fa segles que són coneguts.

El Renaixement no solament va representar una renovació en el món de l'art, la filosofia, la política i la cultura, sinó que, a la taula, també significà un salt en allò que es menjava, en les tècniques i les formes de cuinar, i fins i tot en com s'havia de menjar a taula.

La incorporació de nous aliments comença pels de casa. Abans que els nous productes americans siguin assimilats a les taules de tot Europa, són primer uns altres aliments, més quotidians, però que fins al moment sols tenien una funció decorativa, els que acaben en els fogars de les cuines més selectes, començant per les verdures i les hortalisses, però passant també per importacions com el meló o la taronja amarga.

A Catalunya, a causa de la seva relació estreta amb els regnes d'Itàlia, aquestes innovacions són assimilades abans que als regnes veïns de la Península.

És a les llars benestants catalanes on primer es menja a taula, asseguts en cadires, emprant coberts i cadascú amb el seu plat individual; en contra del costum dels castellans de menjar asseguts sobre coixins al terra i en una escudella comuna.

Aquest gust per la cuina es reflecteix en l'edició de diferents receptaris, que durant anys seran llibres de referència, com el Llibre del Coch (1525) del Mestre Robert, i que ara serveix de font per als restauradors de l'Associació Platigot a l'hora de preparar el Mengeu de Festa.

Platigot

Gràcies a la col·laboració amb Platigot, l'Associació de Restauradors de Tortosa, durant els dies de la Festa podreu degustar aquests menús d'època.

S'ha de destacar l'esforç que realitzen en adaptar uns plats que, si fossin presentats tal com eren menjats al segle XVI, serien un cop dur per als nostres paladars i estómacs, poc acostumats a la profusió d'espècies i a la combinació de gustos d'una forma tan potent. Malgrat tot, i després de passar els plats pel sedàs dels gustos actuals, no es perd en cap moment l'essència dels plats originals.

Descarregar menús PDF (només durant la Festa)
Mengeu de Festa!
 

Les Llepolíes de la Festa

Pastissers i forners també se sumen a la Festa!

No solament trobareu als restaurants de la ciutat els sabors del segle XVI, els pastissers i forners també se sumen a la Festa, recuperant la pastisseria més tradicional, com les garrofetes de Papa i els pastissets. I preparant també llepolies, que solament podreu tastar durant els dies de la Festa, segons el gust de fa cinc-cents anys.

Cada dos anys es crea una nova llepolia, feta sempre seguint la tradició i els ingredients de l'època.

Animeu-vos a tastar-les:

 • El pa de la Festa
 • Coca de l'Emperador: una exquisidesa salada a base de peix, elaborada amb ingredients emprats en la cuina de l'època i de gran tradició a les nostres comarques
 • Coca d'espinacs, formatge i fruita seca
 • Coca del Renaixement o prim: elaborada segons la tradició culinària de l'època amb farina, oli, mel i fruita seca
 • Torretes
 • Coquetes amb la forma de l'escut de la ciutat al segle XVI
 • Menjar blanc amb llet d'ametlles i aigua rosada
 • Pastissets
 • Garrofetes del Papa
 • La bona coca d'albergínia ab carn salada
Descarregar PDF (només durant la Festa)
Les Llepolíes de la Festa
 

Ruta de la Saboga

Evocadores tavernes es reparteixen per tot el centre històric
Punts de trobada, convivència i xalera

La Ruta la Saboga és el circuit format per les tavernes que s'instal·len durant els dies de la Festa, caracteritzades com les que hi havia a l'època. El seu nom fa referència a la saboga (peix de riu Ebre molt apreciat a l'època), en analogia amb altres rutes més modernes, també amb referències piscícoles.

Evocadores tavernes es reparteixen per tot el centre històric i d'aquesta manera es converteixen en un element més de la decoració de la ciutat antiga: són part de la gran transformació que és la Festa del Renaixement, i un dels punts on aquesta es viu més intensament. Espai de trobada, de convivència i de xalera, sempre hi ha animació, tràfec de gent i moltes històries personals que s'associaran per sempre més a la Festa. Viure-la és seguir la Ruta de la Saboga, deixar de banda el dia a dia, imbuir-se de l'ambient, i ,alhora, poder gaudir i sentir la recreació d'una manera completa.

Algunes tavernes ja han quedat associades per sempre més a la Festa del Renaixement i s'han convertit en una visita ineludible. En aquestes, la Festa va més enllà, les mateixes tavernes es converteixen en protagonistes i en un punt de trobada dels artistes, un cop les actuacions s'han acabat.

Les associacions culturals i esportives, i els professionals locals del sector, són els encarregats d'organitzar la Ruta de la Saboga, on aboquen la seva experiència i el seu bon fer.

Visiteu l'apartat Participa si necessiteu més informació sobre els passos per instal·lar-hi una taverna.

Atipeu-vos a les tavernes!
 

Lo Taulell al Carrer

Les associacions de comerciants surten al carrer, engalanen les parades i tots els venedors van vestits d'època

Les associacions de comerciants, hereves de les antigues confraries que regulaven bona part de la vida social de la ciutat, participen a la Festa amb Lo Taulell al Carrer. Mostra de la seva vitalitat actual, surten al carrer, engalanen les parades i tots els venedors van vestits d'època. El Mercat Municipal es converteix en un punt central, les parades s'engalanen i el personal també es vesteix. Les portes d'accés es decoren amb grans banderes, tal com si es tractés de l'entrada a un temple de consum de productes i queviures de primera qualitat.

Es configura un gran circuit que va des del centre comercial fins a la ciutat antiga, amb la Festa del Renaixement com a rerafons, que transforma els barris i ens transporta al passat. Els carrers són ben vius i bulliciosos, els curiosos passegen, d'altres compren, els espectacles es van succeint i arreu regna el bon humor i la bonhomia. Visitants i ciutadans es retroben amb costums antics.

Al carrer trobareu tot allò que necessiteu, roba i complements, menges (entre les quals les Llepolies de la Festa, elaborades expressament) i, sobretot, molts motius per gaudir de Tortosa i la seva Festa.

El divendres, arran de la inauguració de Lo Taulell al Carrer, els comerciants reben la visita dels procuradors, acompanyats pel seguici de les famílies nobles: és un moment de solemnitat. Els comerciants reben el suport de les autoritats i la mostra del seu reconeixement per la tasca dinamitzadora que realitzen, més enllà de la Festa del Renaixement, durant tot l'any.

Hi participen:

Comerç Zona Centre Tortosa Agrupació Centre Comercial Tortosa
Associació de Venedors del Mercat Central

Lo Taulell al Carrer
 • Ajuntament de Tortosa

  Copyright ©2017. Ajuntament de Tortosa. Tots els drets reservats

 • Festa del Renaixement. Tortosa

  C. Sant Felip Neri 1, 43500 Tortosa, Tel. +34 977 440 901. Fax. +34 977 585 852 | Contacte